Titik Hitam

Assalam

Cuba bayangkan kita cedok secawan air tasik. Nampak tak berkurang langsung kan?

Sebab secawan tu kecik. Hatta sebaldi air kita ambik pun, tasik tu nampak biasa saja. Tak terasa kurangnya.

Tapi hakikatnya, air tasik tu kurang secawan. Kurang sebaldi.

The same goes bila kita tuang secawan air dalam tasik. Nampak bertambah tak? Tapi hakikatnya air dia lebih secawan dari sebelumnya.

Hati kita macam tulah.
Bila kita buat dosa, kita tak nampak apa-apa. Tapi sebenarnya satu titik hitam dah lekat dalam hati. Kita tak rasa apa-apa. Sebab dia kecik je.
Dan, kalau kita istighfar, kita tak rasa apa-apa. Tapi sebenarnya satu titik hitam dah hilang!
Jadi, teruskan ‘mencedok’ keluar dosa dari hati kita. Kita mungkin tak nampak significance of istighfar. Tapi sebenarnya kita hapuskan titik hitam dalam hati kita.
Hati kita selalu dicemari titik-titik hitam oleh dosa yang kita buat.
Justeru, kerja pembersihan kena buat selalu.
Jom istighfar

استغفر الله العظيم

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s